Župnik Arški




Kad je godine proglašena Godina svećenika, kao uzor je bio stavljen sv. Ivan Marija Vianney, Arški Župnik. Danas, na njegov spomen je dobro za svakog svećenika, a posebno župnika, razmatrati o njegovom liku i djelu. Meni su osobno tri njegove poruke inspirativne.
1.      Često se govori kako je on bio slab đak, ali izuzetno pobožan. Tu se može, na prvi pogled, sakrivati određeni antiintelektualizam, ali tomu nije tako. Iako je imao slabe ocjene, on nije odustajao od učenja niti ni u jednom trenutku odbacio važnost razuma i poznavanja poklada Vjere. Koliko god mu je to pričinjavalo muku i davalo slabe rezultate u vidu ocjena na fakultetu. Jedno je imati lošiju startnu poziciju u vidu slabije obdarenosti, a drugo je ne iskoristiti niti tu startnu poziciju. Žarka pobožnost je bila kruna na njegove napore da nauči ono što jedan župnik mora znati. Tužo je promatrati učenje na teološkom fakultetu kao zadovoljenje nužne forme koje prestaje trenutkom zatvaranja vrata istoga nakon podizanja diplome. Rast, bez kojeg nema smislenog života, posebice za svećenika, nemoguć je bez stalnog učenja i provjeravanja onoga što se naučilo na fakultetu.
2.      Nepobožna i neznabožačka župa je postala njegov osobni problem. To što se njegovi vjernici nisu znali moliti, što su živjeli daleko od Boga zakopčani u svoje grijehe i probleme, on je shvatio kao svoj problem. Osim zauzeto pastorala, on se založio oko vlastite svetosti. Meni se čini da mi danas više vjerujemo pastoralnim metodama, posebno onima s mnogo druženja, a manje osobnoj izgradnji koja oblikuje svjedoka vjere.
3.      U nastojanju oko promjene klime u župi, lovio je „velike igrače“. Obraćenje gradonačelnika, izvlačenje te duše iz zagrljala liberalizma i masonerije, je putokaz da se treba tražiti osobna obraćenja, a ne samo ići prema masama. Mi smo na žalost, premalo duhovnici, a previše sve ostalo. I malo težimo za time.

Sveti Župniče, moli za nas, da budemo dostojni svoga imena i službe!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Zabrane

Sakriveni

Župničke muke i biskupsko (ne)snalaženje