Vodič kroz katoličku galaskiju za nogometne navijače


Budući je najnoviji trend u Crkvi izlazak na periferije i bavljenje rubnim skupinama, ovaj blog i njegov autor ne mogu zanemariti ovu zadaću. Kako imam vlastitu navijačku prošlost, koja neće biti predmet ovog upisa, odlučio sam porazmisliti kako bi se, u duhu novog trenda, moglo pristupiti nogometnim navijačima.
Prvi kontakt s navijačima
Za nogometnog navijača najbolje je da u prvom kontaktu s Katoličkom Crkvom ode na neki susret mladih. Bilo dekanatski, biskupijski, nacionalni ili svjetski. Dobiješ istu majicu kao i drugi, šal iste boje, naučiš himnu susreta i spreman si za polazak. Bit će pljeskanja i pjevanja, a obavezni likovi kupovanja pive na benzinskim pumpama za vrijeme putovanja su ispunjeni. Za početak osjećat ćete se kao doma. A zna se gdje je dom svakog navijača. Još je bolje što se većina tih susreta održava na stadionima. Posebna je prednost odsutnost nogometnih sudaca, pa nećete nikome ništa morati psovati, što će poboljšati vaš vokabular.
No kad se već jednom nađete u okruženju Katoličke Crkve, pojedine navijačke skupine bi se mogle naći izuzeto dobrodošle, no nesporazumi su jako mogući. Kako bi se oni izbjegli evo nekoliko savjeta za pojedine skupine radi lakšeg snalaženja. Neće biti spomenute sve relevantne navijačke skupine, ne zbog svoje nevažnosti ili, ne daj Bože, nemogućnosti evangelizacije istih, već poradi toga kako bi se na navedenim primjerima pokazalo kako su svi dobrodošli. Čak i navijači klubova s nečastivim na grbu. Dakle:
·        Navijači Dinama: Bog ne navija za Dinamo, bez obzira što je nebo plave boje. Plavu boju neba će vam objasniti u školi iz koje bježite, a za koga stvarno Gospodin Bog „navija“ ćete saznati na vjeronauku. I da, Gospodin Bog zna za Dinamovo ime. Naime, on zna sve.
·        Navijači Hajduka: ne biste vjerovali ali stvarno hajduk živi vječno! Naime, ima jedan razbojnik, lopov, buntovnik, revolucionar, ubojica ( sve ove riječi iz hrvatskog jezika na turski se mogu prevesti s hajduk) koji stvarno živi vječno. Riječ je o sv. Dizmi, obraćenom razbojniku. On je u Nebu, i živi vječno. Tako je rekao naš Spasitelj Isus Krist na križu.
·        Navijači Liverpoola: Mi znamo što znači nešto dugo čekati. Osvajanje prvenstva će se dogoditi prije Isusovog drugog dolaska ili neće. Drugi dolazak će se sigurno dogoditi i mi katolici ga očekujemo.
·        Navijači Arsenala: igra vašeg omiljenog kluba s bezbrojnim dodavanjima može čovjeku izgledati kao srednjovjekovna filozofija koju razumije samo šačica odabranih. I za tu šačicu odabranih ima mjesta u Katoličkoj Crkvi. Naime, netko bi konačno trebao pročitati što su to u doba skolastike pisali.
·        Navijači talijanskog nogometa: ono što vi gledate samo liči na nogomet. Jednako kao što smo sliči vjerniku onaj koji se redovito ne moli i ne ide na sv. Misu.
·        Navijači njemačkog nogometa: njemačkom nogometu će se dogoditi slična stvar kao i Katoličkoj Crkvi. Iako je latinski službeni jezik Katoličke Crkve, malo tko ga razumije i govori. Jednako kao i njemački jezik u reprezentaciji BRD za nekoliko godina.
·        Navijači Rijeke: „krepat ma ne molat“ bi moglo biti dobro geslo nekog kršćanskog mučenika. Ili geometra koji izračunava kvadraturu riječke tržnice. Svejedno, upornost i požrtvovnost su vrline koje se u katolicizmu jako cijene.
·        Navijači mađarskog nogometa: iako su dani slave davno prošli, nogomet nije samo stvar povijesti. Stadioni nisu samo mjesta uspomena. Ono malo stado koje čuva uspomenu na tu igru samo prirema teren za buduće naraštaje.
·        Navijači austrijskog nogometa: nogomet postoji. Iako ga vi ne vidite. Mi smo ga susreli.
·        Navijači Chelsea: nije u šoldima sve. I jedini Josip (Hose) koji je išao protiv struje i bio u pravu je sv. Josip, muž Marijin.
·        Navijači Hrvatske nogometne reprezentacije: svaki novi izbornik se dočekuje kao spasitelj. I mora popraviti grijehe prethodnika i iskorjeniti osnovni grijeh reprezentacije od početka, bez obzira što se nikako ne možemo složiti koji je to. U Katoličkoj Crkvi znamo da je Spasitelj već došao i koji je to iskonski grijeh.
·        Oni koji misle da je američki nogomet – nogomet. Iako ste sve krivo shvatili, i to vam se ne može dokazati, mi vas i dalje volimo. Imate par dobrih stvari u toj igri koju vi zovete nogometom, i mi vas prihvaćamo. To se zove ekumenizam kod nas.

Kao što vidite, dragi nogometni navijači, i za vas ima mjesta u Katoličkoj Crkvi. Pogotovo jer nam hipsteri nikako ne žele pristupiti.

Primjedbe

  1. Idem pogađati: župnik je bio vatreni navijač maksimirskih modrih koji su sad tamnoplavi?
    Dobar ste vi svećenik.
    Može li jedno pitanje: Zašto ime 'Iz sjene oraha'? Pretpostavka: imate u župnom dvoru orah pod koji sjednete za laptop kad završite sa župnim dužnostima.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

ukoliko anonimno komentirate, ostavite barem neki nick

Popularni postovi s ovog bloga

Sakriveni

Zabrane

Župničke muke i biskupsko (ne)snalaženje