Pranje nogu ( mizoginija na najjače!)


Jučer je objavljen slijedeći dokument, koji uvodi novu normu u liturgiju Velikog četvrtka.
Evo kako izgleda u originalu: http://www.news.va/en/news/296565 .
Čim sam ga pročitao, pomislio sam da je netko hakirao službenu stranicu Svete Stolice, da negdje postoji još jedan Jurkotić, ovaj put sa znanjem latinskog jezika. Međutim, to nije tako. Ovo je nova liturgijska norma koja dopušta da se i ženama peru noge u slavlju Večere Gospodnje na Veliki Četvrtak.
Potpuni kolaps nauka II vatikanskog koncila o kolegijalitetu biskupa
Iako se slavnovladajući Papa voli nazivati biskupom Rima, naglašavajući kolegijalitet biskupa, njegova djela su dijametralno suprotna od toga. Iako ne nosi srednjevjekovnu tijaru na glavi, ona mu je u glavi. Kad god želi po svojem riješiti neki problem, bez sustezanja posiže na vrhovnim autoritetom. Na taj je način reformirao, iako samo prividno, ženidbeno pravo, donio odluku o mješovitoj komisiji vezanoj uz beatifikaciju bl. Alojzija Stepinca, napravio zbrku oko završnog dokumenta Sinode o obitelji, a sad i ovo. Nekome, kome su puna usta kolegijaliteta i „poštivanja različitosti u Crkvi“ bi trebalo biti stalo do toga da čuje glas svih biskpa o tom pitanju. Pitam se kako li se kardinal Sarah osjećao dok je potpisivao ovaj dokument...
Kako izabirati kandidatkinje za pranje nogu?
Meni je obred pranja nogu drag i prakticiram ga čitavo vrijeme moga služenja. Muškarce izabirem na način da nekoga tko je aktivan počastim tim činom, ili nekoga tko je daleko od vjere nastojim na taj način vratiti. Svakome od njih uvijek napominjem da im u dužnosti ( osim podrezivanja noktiju i čistih čarapa) spada i to da se ispovijede i da sve dane Vazmenog trodnevlja nazoče obredima, ne nužno na počasnom mjestu. Mogu reći da sam tijekom godina lijepi broj muškaraca koji su zanemarili sakramentalni život na taj način vratio onome što bi trebao biti život jednog vjernika.
No, ovime se otvara jedna nova pandorina kutija u životu župe. Kako izabrati gospođe ili gospođice pogodne za taj obred? Za ilustraciju spominjem kako mi je sinoć jedan brat u sv. Redu ispričao da je njegova majka na tu vijest odmah zaključila kako će ona biti prva kojoj će sin oprati noge... A koliko je takvih vrijednih gospođa ili gospođica koje se tako osjećaju? Hoće li izbor neke ženske osobe biti i javno priznanje neke emotivne veze između župnika i te osobe ili će to biti tako protumačeno? Ili će izostanak neke osobe biti tako protumačen?
Što ako se neka noga bude dulje ili kraće prala? Što s praksom da se noga poljubi nakon pranja?
Problemi vezani uz odjevne predmete
Što savjetovati da se obuče? Hlače? Suknja? Koliko duga? Smije li uopće muškarac ženi nametati njezine modne izbore, pa čak i u tom slučaju? Hoće li bilo kakav dobronamjerni savjet glede odjevnog predmeta biti shvaćen kao totalno muško ignoriranje najnovijih modnih trendova i potpuni nedostatak estetike u ionako zatucanih svećenika?
Je li pristojno da su nokti lakirani? Ukoliko su lakirani, treba li to biti u liturgijskoj boji Velikog Četvrtka ili može ostati liturgijska boja korizme?
Smije li se reći nekoj dami da ukloni nakit sa gležnja ukoliko ga nosi ili je i to zadiranje u slobodu izbora?
Izlasci na periferiju
Tek što smo se navikli glavinjati po periferijama, ostavivši sve svoje sigurnosti, eto ti ga sad još nešto novo. Sad je jasnija nedavna propovijed iz sv.Marte o tome kako se treba ostaviti mentaliteta „to se tako uvijek radilo“ i otvoriti djelovanju Duha koji puše gdje hoće.
Izgleda da smo se od silnih izlazaka na periferiju i ostavljanja sigurnosti i učmalosti počeli gubiti. Zaboravlja se od kud se izlazi. Gdje je dom...

Sveti i blaženi Pape, molite za svog nasljednika! 

Primjedbe

  1. Ja se nadam da ni jedna vjernica koja je odgojena i upoznala tradiciju neće dopustiti da joj svećenik dotiće , pere trlja i ljubi noge . Može papa donesti neznam kakve dekrete sto puta na latinskom i fascinirati svojom ,,mudrošću i poniznošću " i blještavilom samo svijet . Mi znamo što je Isus rekao . On se nije doticao žene . Njega su one doticale i prale mu noge , i to svojim suzama . Robelar

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvaljen Isus i Marija,

    Izgleda da nema kraja ovome ludilu koje nadire iz dana u dan iz doma sv. Marte. Ovo ludilo samo Bog moze zaustaviti, jer kako se da vidjeti nema kardinala, nadbiskupa … koji bi se otvoreno suprotstavio “biskupu rimskom” , koji svim silama pokusava da unisti Crkvu.
    Jedna gadost, hula i blasfemija se potiskuje novom; jos se nismo povratili od jednog udara “novog-milosrdja” a novo nas zlo napada i u tome ludilu svakako ima sistema: po svaku cijenu se zeli obezvrijediti nauk koji nam je ostavio Isus Krist i zamijeniti ga sa naukom “katolicke crkve novog svjetskog poretka”.

    Najnoviji udar na Crkvu Kristovu je bogohulna (da bogohulnija ne moze biti) pricest heretika u bazilici sv. Petra nakon njihovog susreta sa Bergogliom i to na insistiranje svecenika koji su slavili misu na tome da im podijele pricest (However, the celebrating priests insisted on giving them communion). https://www.lifesitenews.com/news/lutherans-receive-communion-at-vatican-after-meeting-with-pope-report
    Zasto je ovo bogohulna (da bogohulnija ne moze biti) pricest? Zato sto se pricest podijelila onima koji Isusu ne vjeruju da je prisutan u Euharistiji, onima koji, dakle, Isusa koji nam je ostavio polog vjere da je On prisutan u Euharistiji smatraju lazovom, jer oni kazu da Isus nije prisutan u Euharistiji!!!

    Konacno sto reci o covjeku koji u svom bogohulnom video uratku (kojim zeli homogenizirati/utopiti Katolicku Crkvu u jednu svjetsku religiju, koju ce moguce nazvati: “katolicka crkva novog svjetskog poretka”) Krscanstvo predstavlja jednom plasticnom lutkicom bebe koja bi kao trebala predstavljati bebu Isusa pa time samo Krscanstvo? Ova podvala ima demonske inspiratore, J E R Krscanstvo NE MOZE da simbolizira jedna lutkica bebe nego jedino KRIZ, RASPELO ISUSA KRISTA!!! Ali zasto je ovo bitno i mnogo vise nego bitno, prebitno, prevazno? Zato sto je Bog, Isus Krist, JEDINI kojega ljudski rod poznaje koji je sebe zrtvovao NA KRIZU da bi nas spasio! Svi ostali “bogovi” su ili pusti kumiri ili satanske sluge, koji su odvodili ljudski rod od Boga, na put u vjecnu propast i sada, o Gospode spasi nas, jedinoga Boga, “rimski biskup” izjednacava sa kumirima ili sotonskim slugama???!!!

    Bog nam u pomoc. Dodji Gospodine Isuse Kriste, Maranatha!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kvatrić, ne kaki!

      Izbriši
    2. Anonimni, bilo bi lijepo i pristojno da napises neki kontra argument, ovako preostaje mi da mislim da to sto si ovdje izbljuvao predstavlja sadrzaj tvojega mozga i onda ne mozes ni napisati nista dostojnije, nego ovako - "novo-milosrdno" - po uzoru na svoga sodomofilsko-"ekumenskog" gurua sporkajes sve oko sebe. Kakav guru takav i sljedbenik. Ako te to usrecuje a ti se jadan valjaj u svojoj sporkeci.

      Izbriši
  3. Kao potvrda svega naprijed navedenog: Bergoglio putuje u Lund, Svedska na proslavu 500 godisnjice Reformacije!
    Comunicato della Sala Stampa della Santa Sede: ... Francesco a Lund, Svezia, per commemorare il 500° anniversario della Riforma, 25.01.2016
    http://press.vatican.va/content/salastampa/en/bollettino/pubblico/2016/01/25/0052/00110.html

    Zar je moguce da on ne zna sto cini??? Da je Katolik znao bi!!!

    A da je Katolik sigurno ne bi hodocastio ni jednom notornom bezbozniku koji je “slavan” izmedju ostalog i zato sto je rekao da je Bog obmana/zabluda i to objavio u knjizi “The God Delusion”!
    I takvom liku “novo milosrdnik” “ekumenski” hodocasti: Pope Francis to visit Oxford to celebrate atheism. http://ecclesandbosco.blogspot.com/2016/01/pope-francis-to-visit-oxford-to.html

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prilično sam siguran da je blog koji spominjete u zadnjem paragrafu satiričan (kao i, naravno, ova obavijest koju ste prenijeli s tog bloga).

      Izbriši

Objavi komentar

ukoliko anonimno komentirate, ostavite barem neki nick

Popularni postovi s ovog bloga

Sakriveni

Zabrane

Župničke muke i biskupsko (ne)snalaženje