Viri probati


Nedavno je u Die Zeitu izašao još jedan intervju. Pa je slavnovladajući Papa spomenuo kako bi se moglo razmišljati o ređenju oženjenih muškaraca, koji su se predhodno dokazali za svećenike, kako bi se odgovorilo na veliki problem nedostatka svećenika. Iako se izjava može tumačiti u nekoliko smjerova, na što smo već naučili u takvim situacijama, jasno je kamo je razgovor u javnosti krenuo. Ponovno, nitko nije ništa demantirao niti objasnio, barem do sada, tako da ostaje otvorena sumnja u nakanu te izjave.
No, razmišljajući i razgovarajući s poznatim i nepoznatima o toj temi sjedio sam se jednog razgovora kojeg sam u vrijeme Domovinskog rata kao jako mlad svećenik vodio s jednim „biskupom“ Anglikanske crkve.
Ime sam mu, na žalost zaboravio, dovezao je humanitarnu pomoć, a ja sam bio u njegovom društvu prigodom jedne večere. Kako nismo mogli razgovarati o nogometu, jer to njega nije baš zanimalo, i navija za potpuno krivi klub, počeli smo razgovarati o vjeri i stanju vjere. Pričao je o velikom nedostatku svećenika s kojim se Anglikanci bore. Pa se on u svojoj biskupiji dosjetio rediti „lokalne svećenike“. Riječ je o dokazanim muškarcima, vjernicima i društveno uglednim ljudima, koje se zaredi za službu u njihovoj rodnoj župi. I povjeri im se samo jedna briga: vjenčanja, krštenja ili sprovodi. Nemaju ovlasti u drugim župama, zato se zovu „lokalni svećenici“. Osim toga, pričalo se i o ređenju žena. Argumenti su bili isti koji se  i danas provlače: izlazak iz okvira, ne robovati kulturnim uvjetovanosti židovske kulture, jednakosti, novim putovima, otvaranju prema svijetu, napuštanju sigurnosti i te stvari.
Ipak, morao je priznati da oni i dalje imaju problem sa zvanjima. Pored svih izlazaka, i novina, ništa im ne pomaže da imaju dovoljno zaređenih službenika. Na moje pitanje, je li možda problem u nečem drugome, i njegovo rješenje, nije imao odgovora. Samo je govorio o hrabrosti da se traže novi putovi.
No, ima i druga strana medalje.
Kad god razmišljam o nedostatku svećenika, sjetim se blaženog Alojzija Stepinca. Ako je netko kao pastir doživio nedostatak svećenika, onda je to on. Sam pokušaj zamišljaja 1945. godine je strašan. Stotine svećenika ubijene, zatvorene, protjerani, vjernici uplašeni, teror kakvog se nikad nije vidjelo, a on te 1945. ima u svojoj cijeloj Nadbiskupiji samo petoricu za ređenje. Tada Nadbiskupija seže od Bregane do Davora i od Raskrižja do Bosiljeva. Preko pet stotina župa, od kojih su tad mnoge prazne. I imaš samo petoricu, kojima kažeš da ih šalješ u krvavu kupelj. Ta su petorica kasnije postali zaslužni, revni te divljenja i nasljedovanja vrijedni svećenici. Jedan od njih i njegov nasljednik, svete uspomene. Još k tomu, blaženi je Alojzije bio potpuno svjestan da i njega osobno čeka trpljenje, nije tu imao nikakvih iluzija.
Ipak, pored svega, nikad se on njega nije čulo da bi trebalo nešto mijenjati, tražiti nove putove, olakšati pristup, smanjiti zahtjeve, izaći iz sigurnosti ili neke slične stvari.

Stoga se ikreno nadam, da će netko pročitati djelovanje te famozne Mješovite komisije, pa kad bude razmišljao o novim putovima i prilagođavanju vremenu, pogledati što je o tome mislio i kako je djelovao blaženi Alojzije Stepinac.

Primjedbe

  1. "Tko se Boga ne boji,strepi pred ljudima."-Bl.A.Stepinac

    OdgovoriIzbriši
  2. zdravo prijatelju, zovem se Isabella Ethan, liječnica sam i imam 45 godina. Molimo pročitajte moje pravo životno svjedočanstvo, imam pozitivnu namjeru da će ova informacija pomoći nekome tko pročita ovaj članak, u roku od dva dana obnoviti raskinuti brak i povratiti izgubljenu ljubavnu vezu. Nakon godina veze s Paulom, prekinuo je sa mnom, učinila sam sve što sam mogla da ga vratim da me voli, ali sve što sam učinila bilo je uzalud, toliko sam ga željela zbog ljubavi koju gajim prema njemu , pitao sam ga sa obećao sam svemu što sam imao, ali je odbio. Objasnio sam problem svojoj kolegici na poslu i ona mi je predložila da se radije obratim ljubavnom čarobnjaku koji bi mi mogao pomoći da mu vratim ljubav, ali ja sam tip osobe koja nikada nije mislila da dio ljubavnih čarolija postoji ili djeluje, ja nisam imao izbor, ali da isprobam, poslao sam e-mail kanalu spellcaster i rekao mi je bez problema da će sve biti u redu prije tri dana, da će se moj bivši vratiti prije tri dana, bacio je komadić ljubavne čarolije u zrak i začudo drugi dan je bio oko 3.00 ujutro. Bivši ljubavnik me nazvao na mobitel, bila sam toliko iznenađena što sam se javila na telefonski poziv i sve što je rekao je da mu je toliko žao zbog svega što se dogodilo da je želio da mu se vratim jer me toliko voli. Bio sam tako sretan i tako smo počeli živjeti sretno zajedno. na ovaj način ga možete kontaktirati ako vam treba pomoć možete ga kontaktirati na ovu email adresu:dralaba3000@gmail.com ili ga kontaktirati na whatsapp/viber na ovaj broj: +1(425) 477-2744 ... :) . . :) .. :) .. :) .. :). . :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdrav prijatelji, ovo je moje svjedočanstvo. u braku sam 5 godina i živimo zajedno 9 godina. Bili smo razvedeni 4 mjeseca. Želi otići i ne želi spasiti naš brak. Bili smo sjajan par (bar sam ja vjerovao u to) i rijetko smo se svađali. Nekoliko mjeseci prije nego što je otišao od kuće, bio je tako neaktivan i puno je spavao. Shvatila sam da ima emotivnu vezu s nekim i potvrdila sam da ga privlači. Tada je rekao da više nije zaljubljen u mene i da ne može živjeti sa mnom. Molila sam se, plakala i tako mjesecima. Stvarno mi treba pomoć i želim svog muža natrag. Surfala sam po internetu kad sam vidjela svjedočanstvo jedne žene da je dr. Alaba bio prekrasan mađioničar koji je pomogao u liječenju mioma i da je mogla natjerati vlastito dijete da se pribere kod kuće. ona je napisala njegov kontakt i ja sam ga kopirala, prvo sam sumnjala u ovaj kontakt, ali stvarno mi treba trajno rješenje za moj problem, pa mu pošaljem poruku u kojoj objašnjava svoju situaciju, rekao mi je da se pobrinem da se muž vrati ako imam da se tako ponašam kako mi je ukazao, učinila sam sve što mi je rekao, a četvrtog dana dobila sam ispriku od njega da ne zna što mu je, te večeri se vratio kući i molio se za sve njegove grijehe i budući da su naša ljubav i brak postali jači, želim se zahvaliti velikom magičaru čarolija dr. Alabi na njegovom dobrom radu i ponovnoj sreći u životu. Ako imate iste obiteljske probleme ili druge probleme, kontaktirajte dr. Alabu danas na: dralaba3000@gmail.com ili ga kontaktirajte na WhatsApp i Viber na ovaj broj:+1 (425) 477- 2744 Mogu izvesti bilo koju čaroliju za koju mislite da ja sam živo svjedočanstvo .................

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

ukoliko anonimno komentirate, ostavite barem neki nick

Popularni postovi s ovog bloga

Sakriveni

Zabrane

Župničke muke i biskupsko (ne)snalaženje