Prste k sebi!


Kao i obično, nakon svakog velikog blagdana, a jučer je bila svetkovina Uznesenja Marijina, krenu reakcije na propovijedi naših biskupa i svećenika po raznim svetištima i proštenjima toga dana. I uvijek se kao prvo i negativno ističe što su rekli o politici, koga su napali, „etiketirali“ i u čemu su bili netolerantni, nazadni i isključivi. Nihil novi sub sole, što se tiče Crkve, rekli bi mnogi napredni i progresivni. Tako su ovih dana na meti sisački biskup Vlado Košić, kojeg su potajno, jer drugačije niti ne znaju, posjetili pripadnici Radničke fronte i ukrasili zgradu koju je kupila biskupija za dijacezanski muzej. Profesora Raguža nakon teksta u Glasu koncila napadaju svi progresivci koji su naučili pisati, ne još i čitati, a perjanica je Ella Dvornik.
Ovakvi napadi na biskupe i svećenike nisu samo tu zato da se hijerarhiju Crkve pritisne te ona zauzme smjer govora koji ide niz dlaku. Oni imaju i jedan preventivan karakter. Riječ je o tome da se na vrijeme i učinkovito uplaši bilo kojeg laika da ne izlazi u javni prostor s kršćanskim idejama. Budući da se ovako cipelari biskupe i svećenike, lako je zaključiti kakva sudbina čeka laike ukoliko izađu izvan totalitarizma misli koje vladaju javnim prostorom. U ime tolerancije, demokracije, kulture prihvaćanja i svega ostalog čega su nam pune uši, te sveprisutne uključivosti i brisanja podjela, svaki glas koji ne trubi u isti ton se učinkovito briše sa scene. I to sve zato jer smo tolerantno društvo. Na što učinkovitiji način, a to su uglavnom difamacija i ismijavanje, treba izbaciti bilo što što i iz daleka podsjeća na kršćanstvo iz javnosti. Proroci ovog svijeta ne trpe pokraj sebe bilo koga drugoga. I zato ovakvi napadi na svećenike šalju jasnu poruku ostatku vjernika.
Isus je Heroda nazvalo lisicom. Nimalo diplomatski od njega. I hrabro. I jasno. Ne može se izbjeći situacija u kojoj svećenik mora jasno i glasno reći što nije u redu sa svijetom u kojem živi. I koji ljudi rade loše ili čak zle stvari.
No, nekako mi se čini da smo u Crkvi pomalo zaboravili da se svijet ne mijenja samo propovijedima biskupa i svećenika, već i ustrajnim i predanim radom i zalaganjem laika. Ukoliko su nam glave pune Drugog vatikanskog koncila, onda bismo trebali kao program imati odgajanje laika koji će se angažirati u društvu, kulturi i politici s jasnim kršćanskim stavovima. Nije tu samo riječ o tome da laici obavljaju posao svećenika u javnom životu, pa umjesto njih djeluju, nego o učinkovitom preobražavanju svijeta, baš poput kvasca koji djeluje iz nutra. Iako ima sve više primjera zauzetih vjernika laika koji različitim inicijativama djeluju u društvu, takvih nam inicijativa treba više. I trebaju jasniju i snažniju podršku hijerarhije. Bez toga propovijedi mogu postati samo glas vapijućeg u pustinji, s veoma malo učinka.
Jedan od segmenata takvog djelovanja, odgajanja zauzetih laika jasnih stavova, sposobnih djelovati u društvu, jest pridavanje veće važnosti samom sadržaju vjere. Onaj vjernik koji se samo dobro osjeća i druži u župi u sebi nema previše snage niti habitusa da učini nekakvu promjenu. Međutim, vjernik formiran jasnim naukom, čvrstom vjerom, ispravnim uvjerenjem je već potpuno snažnija figura u svijetu. Samo dobro odgojen i obrazovan vjernik, svjestan poklada vlastite vjere može nešto promijeniti oko sebe.

A onda pogledaš prijedlog naših katehetičara za nastavu vjeronauka u školi i pitaš se u kojem li to svemiru oni žive?

Primjedbe

  1. Izvrstan članak! Pratim i čitam Vaš blog! Hvala Bogu što imamo ovakve svećenike i daj nam Bože još, molimo za njih puno! Želim Vam napisati i da ste mi dali vjetar u leđa za rad u cjelokupnom životu, a i na blogu http://kristkralj.blogspot.hr/
    Tek smo krenuli no istinu je polagano potrebno iznjeti van i čini sve što nam je u mogućnosti za svećenike, spas duša, za TLM koju Bog tako silno ljubi, za generacije koje dolaze..
    JM

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je poradi vašeg bloga. Samo hrabro i ustrajno s božjim blagoslovom!

      Izbriši
  2. Dijelim ovo svjedočanstvo s partnerima koji pate u svojim vezama jer postoji trajno rješenje. Moj muž je ostavio mene i naše dvoje djece zbog druge žene na 3 godine. Pokušala sam biti jaka samo za svoju djecu, ali nisam mogla kontrolirati bolove koji mi muče srce. Bila sam povrijeđena i zbunjena. Trebala sam pomoć, pa sam istraživala na internetu i naišla na stranicu na kojoj sam vidjela da dr. Ellen, bacač čarolija, može pomoći da se ljubavnici vrate. Kontaktirao sam je i učinila je posebnu molitvu i čini za mene. Na moje iznenađenje, nakon 2 dana, moj muž se vratio kući. Tako smo se ponovno okupili i bilo je puno ljubavi, radosti i mira u obitelji. Također možete kontaktirati dr. Ellen, moćnog bacača čarolija za rješenja
    1) Ljubavne čarolije
    2) Vratiti dečka
    3) Ponovno spojite muža ili ženu
    4) Ako imate noćne kobile
    5) Lijek za HIV i rak
    6) Snažan čarobni prsten
    7) Čarolija za sreću
    8) Razbijanje opsesije
    9) Problemi s porođajem i trudnoćom. Kontaktirajte EMAIL: ellenspellcaster@gmail.com Možete također i WhatsApp joj +2349074881619

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

ukoliko anonimno komentirate, ostavite barem neki nick

Popularni postovi s ovog bloga

Sakriveni

Zabrane

Župničke muke i biskupsko (ne)snalaženje