Bez isprike


Nedavno je jedan kardinal rekao da bi se „Crkva“ trebala ispričati nekome, a onda je Papa u avionu (opet!) objasnio tu istu ispriku na način da je potrvdio vic o tome da  ni Gospodin Bog doista ne zna što jedan isusovac misli.
Cijela ta priča me je potaknula na promišljanje o ispričavanju kao takvom. I zaključio sam: nti biskup, niti Papa, niti „Crkva“ ne trebaju se ispričavati nikome. Nikad. Ni za što.
Zašto ne?
Ponajprije zato što je takozvana kultura isprike dio političke korektnosti. Netko se proglasi povrijeđenim ili žrtvom i traži ispriku. Ponajprije se isprika traži poradi izgovorene riječi, pa se cijeli koncept slobode govora poprilično zakomlicirao činjenicom postojanja velike mogućnosti povrijeđenosti nekoga nekom izgovorenom riječju.
Isprika je dio građanske kulture, koja na taj način rješava neke konflikte unutar sebe. Netko nešto krivo napravi, druga strana traži ispriku, to se dogodi i eto novog života! Ta-daaa!!!!  Neobično je u cijeloj priči proizvoljnost i oštećenosti i zadovoljštine. Nema nikakvih kriterija, jer istina nije priznata kao apsolutna, po kojima bi se moglo znati kad će se netko naći povrijeđenim, niti koja forma isprike je zadovoljavajuća. Posebice formu isprike određuju mediji, a tu je proizvoljnost došla do svojih neslućenih vrhunaca.
Osim toga, nema nikakve potrebe ispričavati se bilo kakvim društvenim grupama, koliko god se one same smatrale „ranjivima“, a posebno onim grupama koje jedan segment ljudskog postojanja stavljaju kao svoju osnovnu odrednicu. Tim činom se priznaje i kolektivizam i redukcija osobnosti na samo jedan njezin čimbenik, koji god to bio. Ukoliko kršćanstvo gleda na osobu kao cjelovitu, i uvažava je kao takvu, ne može pristati da samo jedna odrednica te osobe bude označavajući i prevladavajući društveni čimbenik. Osoba se ne može svesti samo na potrošača, kupca, navijača, konzumenta nekog proivzoda, pripadnika neke političke opcije, ni na naciju, ona je mnogo više od toga, bez obzira što je sve ove sastavnice određuju u većoj ili manjoj mjeri.
Čimbenik povrijeđenosti, a to često doživljavamo u javnom prostoru, koji se povlači posebice nakon nečije izgovorene riječi, je najproizvoljnija i najnepredvidivija stvar. On ništa ne govori objektivnoj stvarnosti, jer se i lopov može osjećati povrijeđenim kad mu sudac presudi da je lopov i kao takvoga ga pošalje u zatvor: uvijek može reći da su ga stigmatizirali presudom za cijeli život...
Što da?
Ako je kršćanin, posebice rimski katolik, nekome učinio zlo, sagriješio protiv nekoga, on se za to kaje i traži oproštenje. Kajanje i traženje oproštenja su kategorija koja daleko nadmašuje „kulturu“ isprike. Spoznaja grijeha je dar Duha Svetoga, i ovisi o objektivnim stvarima, jer se mnogo puta nekome može činiti da nije sagriješio, a on to i dalje uporno čini. Osim toga, to je dio stalnja obraćenja i obraćanja, svojstvenog duši koja korača putem spasenja.
Orpoštenje za počinjeni grijeh mogu tražiti od milosrdnog Gospodina Boga i braće kojima sam nanjeo zlo, svjestan da je grijeh uvijek osoban. Ja sam ga počinio prema nekome. Taj drugi je jednako stvaran kao i ja, i sukladno vlastitoj samosvijesti koju posjedujem niti njega se ne može svesti na neki kolektiv propisan društvenim normama. Čak i posredništvo svećenika u sakramentu Ispovijedi govori upravo to: pred drugim čovjekom priznajem počinjeno zlo prema Gospodinu Bogu u bližnjemu i bližnjemu.

Pristajati na „kulturu“ isprike za kršćanina znači sići nekoliko stepenica ispod vlastite egzistencije. Pristati na običaje koji su promjenljivi kao i ostale mijene ovoga svijeta. A mi znamo: stat Crux dum volvitur mundus!

Primjedbe

  1. Pater, ostavite se tradicionalističkih bulažnjenja. Čitajte, živite i propovijedajte Evanđelje.

    Ivan

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadam se da je ovo ironija. Ako nije, "tradicionalistička bulažnjenja" su jedino što je od živog Evanđelja u Crkvi danas ostalo. Sve ostalo je hramska trgovina, ili nešto gore.

      Izbriši
    2. Ne, Nikola, to NIJE ironija. To je EVANĐELJE. Priznati svoj grijeh i moliti oprost onih kojima je počinjeno zlo.
      Zar se Crkva zaista nije "trebala ispričavati nikome. Nikad. Ni za što."? A za slučajeve pedofilije??? I ne samo moliti oprost nego pokušati nadoknaditi načinjenu štetu?

      Lako je na drugima vidjeti sve, a na sebi potpuno savršeno NIŠTA. To su tipična tradicionalistička bulažnjenja onih koji nikad nisu pročitali Evanđelje, ali su im zato jako bitne fatimske "tajne" i šećeraste pobožnosti tipa "prvih subota" po načelu "once saved, always saved". I onda takvi prosuđuju druge? Oni kojima PAKAO bazdi iz usta kad pišu na tradicionalističkim blogovima?

      Ivan

      Izbriši
    3. Nikola Kuncevic,
      za slučajeve pedofilije bi se trebali ispričati vi modernisti, jer su ti slučajevi direktna posljedica otvaranja svijetu i propuštanja u Crkvu svega i svačega. Zahvaljujući vama iz Crkve su izašli vjernici i svećenici, a ušli sodomiti i pedofili. Samo ne znam zašto se vi bunite protiv pedofilije? Htjeli ste modernu i otvorenu Crkvu, "u skladu s vremenom", i sad ju imate.

      Kvatrić

      Izbriši
    4. @Kvatrić,
      mislim da ste zamijenili Ivana i Nikolu.
      @Ivane, kad biste bolje razmislili shvatio bi da javna isprika nikad nije čin srca nego a) dio društvenog rituala kojim se iskazuje poslušnost autoritetu koji nas tjera da se ispričamo, bilo njemu, bilo, daleko češće, trećoj osobi koja našim djelom izravno oštećena. Međutim, nikad nije riječ o pijetetu prema trećoj osobi, nego o činu iskazivanja pokornosti autoritetu koji je treću osobu stavio u svoju zaštitu b) nakon što se osoba koja je po svom karakteru beta (a takvih nas je velika većina) nauči na opisani društveni ritual, javna isprika postaje dio poželjnog ponašanja te osobe, s jedne strane jer je u pitanju ulaganje socijalnog kapitala prema autoritetima, drugo, zato jer beta ličnosti neprestanim ponavljanjem društveno poželjnog ponašanja same sebe uvjeravaju u vlastitu pravednost i osobnu svetost, a sam je čin jednako licemjeran kao i kad se bogataš javno hvali svojim donacijama.
      Moliti za oprost treba isključivo Boga. Istinski oštećenome neće ništa pomoći isprika; što će, kad smo već spomenuli pedofile, žrtvi takvog zločina lijepa riječ isprike. Omogućiti da ponovno proživljava jednom proživljeno zato da bi netko mogao pravdati sebe pred drugima ili pred samim sobom? Što se samog pitanja pedofila tiče, reklo bi se da ih među svećenicima ima daleko najviše, kao da ih i najviše ima danas, a prije ih nikada nije bilo. Nema pedofila među očusima, među nastavnicima, među domskim odgojiteljima... Ima, dakako, kao što ih je bilo i u prošlosti, ali Ivan pleše na muziku koju skladaju i sviraju isti centri moći, isti zemaljski autoriteti kojima se papa Franjo u najboljoj beta maniri ispričava jer je urijedio cvijeće Sodome.

      Izbriši
    5. Za kraj, na primjeru dragog velikog elektora, kardinala Daneelsa, znamo koliko se selektivno razlikuje pristup problemu neraščišćavanja blata i neadekvatnog reagiranja oko pedofila.
      Dakle, pedofilija je vrhunski primjer iskazivanja submisije stvarnim autoritetima ovog svijeta s jedne strane, a s druge strane da se krajnjim dvostukostima kriterija poduzmu čistke nepodobnih biskupskih kadrova. I s treće, još jedna prilika da beta osoba uživa u vlastitoj veličini, pravednosti i suosjećajnosti.

      Izbriši
    6. Carolus,

      Opet tradicionalistička bulažnjenja ovaj put pod krinkom jeftine intelektualnosti.

      "On dozove dijete, postavi ga posred njih"
      »Onomu, naprotiv, tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju u mene bilo bi bolje da mu se o vrat objesi mlinski kamen pa da potone u dubinu morsku.«

      "Moliti za oprost treba isključivo Boga."

      ”Ne sudite i nećete biti suđeni. Ne osuđujte i nećete biti osuđeni. Praštajte i oprostit će vam se.”

      ”Daleko od vas svaka gorčina, i srdžba, i gnjev, i vika, i hula sa svom opakošću! Naprotiv! Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti.”

      ”Zaodjenite se dakle – kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni – u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost te podnosite jedni druge praštajući ako tko ima protiv koga kakvu pritužbu! Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi!”

      Nekima pak koji se pouzdavahu u sebe da su pravednici, a druge podcjenjivahu, reče zatim ovu prispodobu: »Dva čovjeka uziđoše u Hram pomoliti se: jedan farizej, drugi carinik. Farizej se uspravan ovako u sebi molio: ‘Bože, hvala ti što nisam kao ostali ljudi: grabežljivci, nepravednici, preljubnici (dalje može copy and paste s donjeg komentara)

      ... ... ...

      Nisi ti kriv što ne poznaješ Evanđelje (Novi Zavjet) kad se ono ne propovijeda na tradicionalističkim misama. Sve samo ne Evanđelje. Nije problem u tebi. Ti si samo jedan bundžija koji voli galamiti po tradicionalističkim blogovima. Problem je kad svećenik počne koketirati s Lefebvrovskim ološem...

      Ivan

      Izbriši
    7. Carolus,
      u pravu ste, bilo je upućeno Ivanu. I ispričavam se Nikoli Kuncevicu.

      Kvatrić

      Izbriši
    8. "Sve samo ne Evanđelje"
      Komično je kada ovakva optužba dođe od modernista koji Sveto pismo tumače na svaki način samo ne onako kako piše.

      "koketirati s Lefebvrovskim ološem..."
      Na sve ostalo u komentaru nema ni smisla odgovarati kad se na kraju vidi ovakva demonska reakcija.
      Ovo je reakcija sodomita i pedofila kada se u pitanje dovedu njegova "stečena prava".

      Kvatrić

      Izbriši
    9. "Ovo je reakcija sodomita i pedofila kada se u pitanje dovedu njegova "stečena prava"."

      Opalio ti, Kvatrić, raketu s nuklearnom bojevom glavom.
      Lako tebi kad si obavio pobožnost prvih petaka i subota pa možeš raditi što te volja.

      Ivan

      Izbriši
    10. A teško tebi Ivane, kad ti je "kurikulum" zapeo, a Bora Jokić podvio rep. Možda te na Iblerovom utješe ako obaviš pobožnost Staziću i Dragovanu.

      Kvatrić

      Izbriši
    11. Ivane,sinko, ti si jedna tragična figura, kakvih danas u Crkvi ima mnoštvo.Podsjećaš na hrvatske nevladine organizacije, koje svim silama pokušavaju prodavati maglu, idiotskim pričama o isprikama svemu i svakome.Ubij memoriju, ubij tradiciju, ubij povijest, i idemo sve iznova.Carolus ti je vrlo lijepo iznio neke činjenice, a ti koji pozivaš Crkvu na isprike, oholo i nerazumno to nazivaš jeftinim intelektualizmom.Pobožnost prvih petaka, prvih subota i ukazanja Presvete Bogorodice se usuđuješ nazivati šećernim pobožnostima?!Truli modernistički um nema kraja u propadanju.Vama Bog, Bogorodica, sveci, pobožnosti ne znače i nikad nisu značili ništa.Našao si se pozvan prozivati katoličkog svećenika zbog napisanog teksta, i djeliš mu lekcije kako treba naviještati Evanđelje?!

      A kad kažeš "koketirati s Lefebvrovskim ološem..." to je vjerojatno vrh tvog razumijevanja Sv.Pisma?
      Sad se lijepo pokaj i ispričaj velečasnom, Nikoli i Carolusu, zbog svih napisanih "bulažnjenja".

      Max

      Izbriši
    12. Ja nisam protestant da vjerujem u "once saved, always saved" tj. u tzv. obećanja prvih petaka i subota.
      Da je SSPX ne samo ološ, nego zadnji ološ dokazali su u zadnjem "službenom priopćenju".

      Max, čak je i veliki lefebvrist i lažljivac Quovadiscroatia, čudnog li čuda, jedanput rekao istinu. Miracles do happen. I za tebe ima nade.

      http://www.quovadiscroatia.com/crkva-se-trebala-ispricati-homoseksualcima-ni-katolicki-mediji-ne-citiraju-papu-pravilno/

      Dovoljno je čitati tradicionalističke blogove i vidjeti o kakvom se psihološkom sklopu ljudi radi.
      Nikako mi nije jasno kako ti koji sklope premile ručice na sv. misi i svi se prepobožno pričeste na koljenima i na jezik mogu kasnije tako mlatarati tim istim jezikom.

      "Ako pak ni Crkve ne posluša, neka ti bude kao poganin i carinik« (Mt 18, 15-18)."

      Pater, ostavite se SSPX-a i sličnih nastranih društava. Živite i propovijedajte Evanđelje. Spasite dušu dok je još vremena.

      Ivan

      Izbriši
    13. Još ću ti jednom ponoviti, a ti kako hoćeš.Ne vrijeđaj Presveto Srce Isusovo ni Bezgrešno Srce Marijino.Gospodin je preko svoje službenice ostavio ljudima način što dubljeg i tješnjeg sjedinjenja sa Svojim Presvetim Srcem, dublji ulazak u taj Misterij i jaču povezanost sa Svetim Otajstvom.Imaš čak i na ovom ne-tradicionalističkom portalu potpuno drugačije viđenje od tvoga, glede čašćenja Našeg Gospodina https://www.google.hr/url?url=https://www.bitno.net/vjera/sv-margareta-marija-alacoque-pouzdanica-i-glasnica-poruka-srca-isusova/&rct=j&q=&esrc=s&sa=U&ved=0ahUKEwigwfPTqtrNAhVBvRoKHbyhDWwQFggSMAA&usg=AFQjCNHg0cyjSZtMXV8eWyR5s3KQ9bQIIw
      Jedno je ulaziti u pitanje nakana onog koji obavlja tu pobožnost to prepuštam Jedinom Sudcu, ali ti se postavljaš u onoga tko ovaj dar Presvetog Srca naziva šećernom pobožnošću???!!!
      Isto tako i za objave Naše Majke sestri Luciji.Pa tko si ti čovječe?!
      Ponizi se i posvijesti sebi da ne preispituješ nakane Onoga koji ispituje srca i bubrege, i zna misli, prije nego li nam i dođu na pamet.Ako je Gospodin nešto htio, zar smo mi crvi, oni koji ćemo to dovoditi u pitanje?!

      Ovaj tvoj nastavak govora o SSPX bratstvu, kao o "zadnjem ološu" , jednostavno nemam komentara.To je govor oholice.Vjeruj mi, ja nemam nimalo simpatija prema većini komunista, liberala, masona, modernista, feministica, sodomita, pedofila, nevladinih udruga...i more drugih, ali uvjeren sam da ih nazovem zadnjim ološem, ne bih oduševio Stvoritelja.
      Blog Quo Vadis Croatia nije "lefebvristički" blog.Znam o kome se radi, i čovjek nije to čime ga nazivaš, a tvoj sud da je lažljivac je upravo to, tvoj sud.Za njega ćeš imati kome polagati račune.
      "Premilo sklapanje ručica" , "prepobožna pričest na koljenima" ?Što je s tobom, čovječe?Kakve ti konstrukcije nabacuješ, to je za nevjerovati.Osobno se pričešćujem na koljenima, moji prijatelji to rade, moja zaručnica to radi.Razlog je srce koje to želi.Želi se pokloniti svom Tvorcu i Otkupitelju, i primiti ga na taj način.A ti sad i dalje preispituj moje nakane, i nakane onih koji to rade.
      Došao si ovdje, sudiš u gotovo svakoj rečenici, a prozivaš za sud.Točno su to radili određeni Svetopisamski likovi.I završavaš sa pozivom svećeniku da spasi dušu svoju?Neka te Gospodin blagoslovi, i otvori ti srce da shvatiš što radiš.

      Max

      Izbriši
    14. Pater, zaista je vrijeme da katolički opismenite ovo svoje mini tradicionalističko stado i da ih podučite što je Objava, a što tzv. privatne objave, da se štovanje Presvetog Srca temelji na Objavi, a ne na privatnim ukazanjima i da to potkrijepite odgovarajućim dokumentima Učiteljstva te da kažete što je (sve) katolik dužan vjerovati, a što nije. Jer u Vašem mini stadu je očigledno glavna zabuna tko je Učitelj(stvo), a tko učenik... Pa krenite ispočetka, imate materijala za barem deset godina pisanja bloga, umjesto dosadašnjih trady stupidarija.

      Kad se psihički nestabilne (u trady krugovima osobe s OCD-om) i katolički nepismene osobe dohvate privatnih objava onda nastaju (rekao bi Kikii) dizastrozne situacije.

      Kaže papa Benedikt XVI: Treća tajna je u cijelosti objavljena, a tradicionalisti u sav glas povikaše: Lažeš!
      Kaže Lucija: Posveta Rusije je obavljena, a tradicionalisti svi preko glasa: Šuti, lažljivice stara!

      Isus je ljubio grešnike i njima propovijedao Evanđelje kako bi ih spasio.
      Naprotiv, SSPX-ovce ondašnjeg vremena koji ni Crkvu nisu htjeli poslušati nazivao je ZADNJIM OLOŠEM ili jezikom svog vremena "poganima i carinicima".

      "Blog Quo Vadis Croatia nije "lefebvristički" blog.Znam o kome se radi, i čovjek nije to čime ga nazivaš"

      Max, ne vrijeđaj inteligenciju čitatelja njegovog bloga i njega samog.

      Možeš ti i tebi slični primati pričest u položaju prostracije, uzalud vam je. Koji se to praseći obraz treba imati za tako pljuvati po Katoličkoj Crkvi, papi i Učiteljstvu i primati pričest?! Ja bih na vašem mjestu bježao od srama kad bih ugledao katoličku crkvu, a kamoli da bih u nju stupio. Nekome je obraz zbilja ko opanak.

      Ivan

      Izbriši
    15. Ivane, ne znam čemu sav ovaj tantrum. Ponašaš se kao novinarska ekipa iz Jutarnjeg i njihovi komandiri koji šize na kretenoidne, neobrazovane, rasističke, ksenofobne britanske penzionere koji su izglasali izlazak iz EU.
      Iz tvojih saducejskih usta meni je čast biti nazvan lefevrovskim ološem i farizejem. Zabrinuo bih se da je obratno. Tvoje življenje evanđelja je bijeli papir koji se prigodno puni slovima koja padaju iz usta autoriteta, neovisno o tome što kaže logika. Siguran sam da u karijeri imaš mnogo uspjeha: svaka veća organizacija traži takav mentalni sklop koji postupa prema šefovim naputcima, pa makar je nebo danas plavo, a sutra crveno. Prekjučer petokraka, jučer križ, danas dugine boje, a sutra borba za prava transseksualaca. Sve ti to lijepo izvučeš iz dokumenata Učiteljstva i pravnih spisa, a najzabavnije je od svega što svaki put najiskrenije nanovo povjeruješ.

      Izbriši
    16. Carolus,

      nabrojao ti puno toga kao i tvoji tradicionalisti po logici "i ćorava kokoš pogodi koje zrno", samo kokoš ne zna da ne može pogoditi ako zrna nema u zdjeli. Da zna, ne bi bila kokoš. A kokoš je uvijek najpametnija. Što će njoj autoriteti kad je sama sebi autoritet. Kako ne bi i bila kad je sva u kičastom perju. Samo što sirotica ne sluti da perje završi u jastuku, a ona u loncu.

      Ivan

      Izbriši
    17. Tantrum je izraz unutarnjeg kopkanja koje bi umjesto da sebe preispita drugima zatvaralo usta i misao. Lako je Ivanu Merzu bilo reći da će vjerovati da je crno zapravo bijelo ako Crkva tako uči. Ovdje je problem, u skladu s vremenom, složeniji. Crkva je naučavala da je bijelo bijelo, a sad (u nekim stvarima) uči da je bijelo crno, ali to dogmatski mozgovi nisu razumjeli dok se Crkva nije odvojila od države a vjera od zdravog razuma.

      Izbriši
    18. Da, 3000 biskupa s doktoratima je izglasalo i potpisalo dokumente Drugog vatikanskog koncila uključujući Lefebvra, onda se Lefebvre dosjetio da je crno zapravo bijelo i rekao: Odite vi svi lijepo u rodno mjesto.

      I tako je otišao u pakao, ovaj u povijest.

      Nažalost, OCD-ovac je ostavio iza sebe intelektualno deficijentnu dječicu.

      Pa kaže Fellay: But those who, in a totally erroneous way, claim that this Council is infallible, demand total submission to the whole Council. Well, then, if that is what “accepting the Council” means, we say that we do not accept the Council. Precisely because we deny its infallibility. If there are some passages of the conciliar documents that repeat what the Church said before, in an infallible way, obviously these passages are and remain infallible. And we accept that, there is no problem with that.

      Na to mu odgovara kardinal Muller: "no pope has ever proclaimed Christ's Resurrection as an ex cathedra [infallible] dogma, and yet it “belongs in the center of the creed, it is the foundation.”
      “Key statements, even if they are not proclaimed ex cathedra [and thus infallible], are, for us Catholics, still essential,” he said, adding that it is “not acceptable to take one and reject the other."

      Ivan

      Izbriši
    19. Da, poznato je da su u paklu samo Hitler i Lefebvre. Ostali su, po današnjem učenju, spašeni, uključujući Judu, muslimane, budiste i nekrštenu djecu.

      Izbriši
    20. Svaki tradicionalist doživi ultimativni orgazam kad trpa milijarde ljudi, a pogotovo nekrštenu dječicu u pakao.
      Neću te smetati, dovrši čin.

      Ivan

      Izbriši
    21. Ivane, sinko, dok čitam tvoje komentare, imam dojam da slušam Beškera ili Šibera.Ljudi koji si utvaraju da poznaju katoličanstvo, i to ne samo u vidu osnova, nego misle da su vrsni teološki eksperti.Dakako, oni poznaju nešto, jer kad neprijatelja studiraš pomno, zasigurno zapamtiš nekakve informacije, no to čovjeka ne čini katolikom.Tvoj izričaj(šećerne pobožnosti, pobožno sklapanje ručica, ološ, orgazam)je uvredljiv i karakteristično poganski.Stav ti je ohol i sudački.Sve ono za što ti prozivaš tradicionaliste, pokazuješ upravo ti.Kada bih mislio da su tradicionalisti upravo onakvi, kakvim ih ti prezentiraš, ne bih vidio nikakvu razliku između tebe i njih.

      Max

      Izbriši
    22. Souls can be saved in a religion other than the Catholic religion (Protestantism, Islam, Buddhism, etc.), but not by this religion.

      “Does this mean that no Protestant, no Muslim, no Buddhist or animist will be saved? No, it would be a second error to think that.

      ‘Outside the Church there is no salvation.’ When we say that, it is incorrectly believed that we think that all the Protestants, all the Moslems, all the Buddhists, all those who do not publicly belong to the Catholic Church go to hell. Now, I repeat, it is possible for someone to be saved in these religions, but they are saved by the Church, and so the formulation is true: Extra Ecclesiam Nulla Salus. This must be preached.”

      No doubt, the graces of God are distributed outside the Catholic Church, but those who are saved, even outside the Catholic Church, are saved by the Catholic Church.

      “If men are saved in Protestantism, Buddhism or Islam, they are saved by the Catholic Church, by the grace of Our Lord, by the prayers of those in the Church, by the blood of Our Lord as individuals, perhaps through the practice of their religion, perhaps of what they understand in their religion, but not by their religion…”

      Marcel Lefebvre

      Max, Dizma, Carolus i ostala bratijo, kad završite u paklu dočekat će vas Lefebvre sa svojim batinašima.

      Ivan

      Izbriši
    23. Ja nisam lefebrist, ali silno poštivam njegovu borbu protiv upliva nekih masonskih ideja u Crkvu. Lažni ekumenizam koji zapravo uči da nije samo jedna Crkva, čak i u vidu postojanja Istočne i Zapadne Crkve (pri čemu se ne misli na istočne katolike nego pravoslavce) nije od Boga. Isti vi koji to podupirete u Vjerovanju izgovarate da vjerujete u JEDNU...Crkvu. Papa Ivan Pavao II. govorio je o dva plućna krila. Možda postoji i jetra, ne znam. Da ne širimo priču na 'stariju braću' i da ne pljujemo na naše pretke koji su se oduprli islamu i protestantizmu e da bi se 'vjerski slobodari' danas hvalili državom koja je najbolje regulirala odnos s muslimanskom vjerskom zajednicom. Ako to nije put u pakao, ne znam što jest. Jeste li propustili 'braći muslimanima' čestitati Kurban Bajram? Kako napreduju pripreme za proslavu Franjina posjeta protestantima na Dan reformacije?

      Izbriši
    24. Nisi ti Lefebvrist, nego neoprotestant. Da je Lefebvre živ, pljunuo bi ti u lice.

      Što naučava Katolička Crkva o gore navedenom ukratko?

      816 "Jedina Kristova Crkva (...) jest ona koju je nas Spasitelj poslije svoga uskrsnuca predao Petru da je pase te njemu i drugim Apostolima povjerio da je sire i njome upravljaju (...).

      817 Oni koji se danas radjaju u zajednicama koje su proistekle iz takvih raskola "a koji zive vjeru u Krista, ***ne mogu se okriviti za grijeh podjele***, i Katolicka ih Crkva grli bratskim postovanjem i ljubavlju (...).

      819 Osim toga, "mnoge se zasade posvecenja i istine" nalaze izvan vidljivih granica Katolicke Crkve (ili da citiram Lefebvra: No doubt, the graces of God are distributed outside the Catholic Church)

      Da zaključim: ti si neoprotestant, heretik, koji je stvorio vlastita vjerovanja koja ne naučava Katolička Crkva niti je naučavao Lefebvre. Rođen si (vrlo vjerojatno) u katoličkoj obitelji ili barem u "katoličkoj" Hrvatskoj, a ne kao protestanti koji su potomci onih koji su "raskrstili" s Katoličkom Crkvom prije 500 godina.
      Ti si raskrstio s Katoličkom Crkvom (pa ako hoćeš i s Lefebvrom) svojevoljno sam i izabrao vlastiti osobni put u propast.

      Ivan

      Izbriši
    25. To je dio te poslijekoncilske relativizacije i protestantizacije. Slobodni ste uvjeravati me da je nauk u potpunosti isti kao i prije Koncila. Te misaone akrobacije su silno zabavne.
      Katolički nauk uči ovako (Veliki katekizam sv.Pia X.):

      ■ 154. P. Pripadaju li Kristovoj Crkvi mnoge zajednice ljudi koji su kršteni, ali ne priznaju Papu za svog poglavara?

      O. Ne, oni koji ne priznaju Papu za svog poglavara ne pripadaju Isusovoj Crkvi.

      ■ 169. P. Može li se tko spasiti izvan katoličke, apostolske i rimske Crkve?

      O. Ne, izvan katoličke, apostolske i rimske Crkve nitko se ne može spasiti, isto kao što se nitko nije mogao spasiti od općeg potopa ako nije bio u Noevoj korablji, koja je bila slika ove Crkve.

      Izbriši
    26. Znači da je nadbiskup Lefebvre (gore navedeni citati) bio poslijekoncilski relativist i protestant (skraćeno PRP)? LOL

      Za tvoju usijanu tijesnu glavicu: "Now, among those things which the Church has always preached and will never cease to preach is contained also that infallible statement by which we are taught that there is no salvation outside the Church.
      However, this dogma must be understood in that sense in which the Church herself understands it. For, it was ***not to private judgments*** that Our Savior gave for explanation those things that are contained in the deposit of faith, but to the teaching authority of the Church.."

      LETTER OF THE HOLY OFFICE, 1949

      Evo još jedan PRP.

      “Any religion enables men to save their souls.” No way. If a Hindu saves his soul it’s thanks to the truth, any truth remaining inside the Hindu religion which he holds onto, and then the grace of Jesus Christ which enables him to hold on to that truth and to be ready to believe the rest of Catholic Truth if it was explained to him. Otherwise it’s absolutely not by Hinduism that any Hindu can save his soul. It’s only by the grace of Jesus Christ that any man can get to heaven. Can men be saved outside Catholicism? Exceptionally, yes. Normally, no.

      Bishop Richard Williamson

      And the Church has always taught that you have people who will be in heaven, who are in the state of grace, who have been saved without knowing the Catholic Church. We know this. And yet, how is it possible if you cannot be saved outside the Church? It is absolutely true that they will be saved through the Catholic Church because they will be united to Christ, to the Mystical Body of Christ, which is the Catholic Church. It will, however, remain invisible, because this visible link is impossible for them. Consider a Hindu in Tibet who has no knowledge of the Catholic Church. He lives according to his conscience and to the laws which God has put into his heart. He can be in the state of grace, and if he dies in this state of grace, he will go to heaven.”

      Biskup Fellay (PRP)

      "And who would presume to mark out the limits of this ignorance according to the character and diversity of peoples, countries, minds and the rest? ... for God who sees clearly, searches and knows the heart, the disposition, the thoughts and intentions of each, in His supreme mercy and goodness by no means permits that anyone suffer eternal punishment, who has not of his own free will fallen into sin."

      papa Pio XI

      "Ladies and Gentleman, it is clear that followers of other religions can be saved under certain conditions. That is to say, if they are in invincible error. If they are trying to the best of their abilities, God will give them actual graces and if they are faithful to these graces and work with these graces, God will finally give them sanctifying grace and so, they might be saved. But they are always saved as individuals. Although they are saved in the other religions, they are never saved by the other religions."

      Fr. Franz Schmidberger, SSPX (PRP)

      ...

      Izbriši
    27. nastavak

      "Therefore, no one will be saved who, knowing the Church to have been divinely established by Christ, nevertheless ***refuses to submit to the Church or withholds obedience from the Roman Pontiff, the Vicar of Christ on earth.***"

      LETTER OF THE HOLY OFFICE, 1949 (*** especially for you)

      167. What do we mean when we say, "Outside the Church there is no salvation?"
      When we say, "Outside the Church there is no salvation," we mean that Christ made the Catholic Church a necessary means of salvation and commanded all to enter it, so that a person must be connected with the Church ***in some way*** to be saved.

      168. How can persons who are not members of the Catholic Church be saved?
      Persons who are not members of the Catholic Church can be saved if, through no fault of their own, they do not know that the Catholic Church is the true Church, but they love God and try to do His will, for in this way they are connected with the Church by desire.

      Baltimore Catechism

      Kompendij KKC sve doslovce "bezobrazno" prepisuje:

      171. What is the meaning of the affirmation “Outside the Church there is no salvation”?

      This means that all salvation comes from Christ, the Head, through the Church which is his body. Hence they cannot be saved who, knowing the Church as founded by Christ and necessary for salvation, would refuse to enter her or remain in her. At the same time, thanks to Christ and to his Church, those who through no fault of their own do not know the Gospel of Christ and his Church but sincerely seek God and, moved by grace, try to do his will as it is known through the dictates of conscience can attain eternal salvation.

      Zlatac, u tvoju izmišljenu religiju ne vjeruje ni Katolička Crkva, ni SSPX, ni Pokret otpora niti je itko vjerovao prije Koncila. Ti si pravi i jedinstveni original. Čudo prirode, Supermen iz sna.

      Ivan

      Izbriši
    28. Za tvoju usijanu tijesnu glavicu

      S onima koji vrijeđaju ne razgovaram, niti čitam što takvi pišu. Tražim poniznu ispriku kao uvjet nastavka čitanja i komunikacije.

      Izbriši
    29. Treba se svakome ispričati ako se govori neistina.
      Što je u mojoj tvrdnji neistinito?

      Ponašaj se kao muško, a ne kao mimozica koja da izbjegne odgovor pravi se uvrijeđena.

      Ivan

      Izbriši
  2. Ispričavam se svim svećenicima homoseksualcima, pederima, lezbijkama, pedofilima, oskvrniteljima dječaka, mekoputnicima , silovateljima, ljubiteljima životinja, ateistima, komunistima , fašistima , budistima, protestantima , metroseksualcima, geyevima, celebritima, guzičarima, šminkerima , nepotistima , maminim i tatinim sinekima, šefovima, purgerima i tovarima, kupcima nedjeljom , aborterima i abortiranima, planiranima i ne , samozadovoljačima, preljubnicima , prostitutkama, sudionicima u prometu , susjedima ... Jednom riječju ispričavam se što sam rimokatolik. Molim oprostite mi što sam živ . I ZA KRAJ ONO NEMINOVNO- tko sam ja da sudim, samo običan crv koji spada u neku gore navedenu grupicu. Oprostite još jednom na dužini Robelar

    OdgovoriIzbriši
  3. A sada pater Wydak objasnite "papi Franji" to sto nama objasnjavate. I recite mu da on zapravo trazi od vjernika da osude Boga zbog Sodome i Gomore!!!

    Z.K.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ili da osude Isusa što se nije ispričao Mariji i Josipu zbog vrludanja po Hramu.

      Izbriši
  4. Potupno se slažem sa svakom rječju velečasni. Jasno je na što aludirate. Prema toj propagaciji zla i onima koji to zlo propagiraju treba se odnositi kao prema koloni lopova koji koračaju i tvrde da je krađa zapravo jednako dobra kao i pošten rad, ili kao prema ubojicama koji u koloni hodaju sa zastavama na kojima su lubanje i kosti i tvrde da je ubijati dobro i da oni čak ubijanjem spašavaju svijet od zlih ljudi.

    OdgovoriIzbriši
  5. Masonerija je tu Ivane debelo uplela prste jer nije onako kako se čini na prvi pogled. Svećenik je u pravu kad ovo piše jer zaista tko se ispričao katolicima za kockanje sa njihovim dušama i još ih drže u zabludi? masonerija je tu u pitanju, a pedofilija previše razvikana upravo sa njihove strane unutar crkve.
    MN

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

ukoliko anonimno komentirate, ostavite barem neki nick

Popularni postovi s ovog bloga

Sakriveni

Zabrane

Župničke muke i biskupsko (ne)snalaženje