Raspjevani vladika


Povod ovom mom razmišljanju je poznati video uradak, koji već neko vrijeme postoji na internetu. Za neupućene evo o čemu se radi.
Mitropolit je i dao svoje viđenje cijele priče:
Već nakon prve sekunde samog videa vidi se nesrazmjer između onoga što se vidi i onoga što nam je objašnjeno, jer je sasvim jasno da mitropolit Porfirije sam traži da se ponovno pjeva neka pjesma. Dobili smo i tumačenje kako je nastala. Iako dobrim dijelom objašnjenje snimljenog događaja  zvuči kao da ga je dao Rene Artois, u duhu dobrohotnosti ćemo isto uzeti za ozbiljno. Osim neupitnog problema s četničkom ideologijom i kokardama ja tu vidim i još dodatni niz problema. O tome je li baš svaku riječ mitropolit pjevao ili nije računa neka povede neka od CSI ekipa, ionako su ih pune televizije. Ja imam neke druge zamjerke...
Tko je to snimao i objavio?
Ovo nije špijunska snimka, već nekoga iz toga društva u kojem su sve svi osjećali domaće, dobrodošlo, opušteno i zaštićeno. Pa su si dali oduška u pjevanju dragih pjesama. Među kojima je i ova. Nitko od nazočnih nije očekivao da će to biti javno objavljeno. No, ono što je digitalno, može se umnožiti i objaviti. Problem s digitalnim stvarima je u tome što nakon samo jednog snimanja lako postaju dostupne ostatku svijeta. Samo snimanje događaja i njegovo objavljivanje u javnost došlo je iz kruga bliskog pjevačima. Nema tu nikakve riječi o zluradim napadima ustaša ili već koga drugoga. Ne, ovo je podvala iz vlastitih redova. Najbliži su ga osramotili.
Pastirice i ovčice
Gotovo svi pjevači, može se to lako vidjeti po odjeći, su svećenici. Neki su monasi, kao što je to o. Porfirije, neki su oženjeni. Kako jedan monah može tako lako pjevati o pastiricama koje bi trebale čekati „mene mitraljesca“? Seksualna konotacija cijele priče je jasna svakome starijem od 12 godina.
U dugoj povijesti Pravoslavne Crkve, monasi su se izborili kao dio vjernika koji je poseban. Uzor ostatku svijeta, vrijedan svakog udivljenja. Zato su i jedini kvalificirani da postanu episkopi. Ovakav infantilizam daje jedno sasvim novo svjetlo na uzvišenost i duhovnu veličinu jednog monaha. Priče o šali i nekoj vrsti odmaka od teksta bi se mogle protumačiti kao nepoštivanje razloga nastanka pjesme, jer ako se štuje razlog nastanka pjesme, onda je i sam tekst kao takav važan.
U vrijeme moje formacije su me učili kako je jako važno održavati higijenu misli i osjećaja na način da se klonim sadržaja koji bi mogli uprljati moje misli i osjećaje. Tijekom života sam shvatio koliko je to važno ukoliko čovjek i malo drži do sebe. Izlagati se sadržajima koji prljaju misli i osjećaje znači doći u stanje barem  bliže grešne prigode. Vrijedi li takvo ponašanje i za pravoslavne monahe? Ili „junačke krajiške pjesme“ ne pripadaju toj kategoriji?
Što se tiče oženjenih pripadnika ovog ad hoc skupljenog pjevačkog društva, baš me zanima kako njihove zakonite polovice reagiraju na sanjanje pastirica i ovčica.  Nekako mi se čini da bi netko od njih duže vrijeme bio kvalificiran za liturgiju svakog dana...
Žaljenje zbog činjenice da pjevači nisu ranjeni barem granatom jest nešto što izlazi izvan granica zdrave pameti.
Tko tu koga napada
Kad je već objavljeno, dobro je da se vidi jer pokazuje jedan u krajnju ruku zanimljiv konstrukt određenih glava. Kao što i objašnjenje pokazuje još gore stanje svijesti.
Nema tu govora o napadu na jedan cijeli narod. Jedino o napadu na zdravu pamet pjevačkog društva iz Chicaga.

I tu dolazimo do pitanja tko bi sve mogao biti povrijeđen tom pjesmom. O. Porfirije se ispričao svima takvima. Ja se ne osjećam povrijeđenim, već zabrinutim. Moja zabrinutost se odnosi na članstvo u mješovitoj komisiji osobe koja pjeva o pastiricama i mitraljescima, a treba bi se baviti ozbiljnim poslom upoznavanja povijesnih činjenica.

Primjedbe

  1. Odgovori
    1. E na šta spadosmo,napadamo raspjevanog šizmatika, braneći glavu i kapu nekrsta i nevjernika.

      Pa nam o mitraljescu ovisi svetost kardinala, a o nekrstu nacionalna čast.

      Grdna rano moja.

      Izbriši
    2. Anonimno, o kojim nekrstima i nevjernicima pišeš?

      Izbriši
    3. Desni razbojniče, pišem u jednini, da se obrani ministrova glava i kapa.

      Izbriši
    4. Ministar jest nekrst i nevjernik, ali takav stav je suviše grub. Ne mislim da se radi o pojedincu i HOS-ovoj kapi iz prošlosti, nego nečemu drugome. Problem je što je ministar zatvorio pipu bukačima jugoslavenske i ateističke provenijencije. U vjerskoj usporedbi katoliku je musliman bliži nego ateist. Ministar nije pripadnikom katoličke kulture, ali jest pripadnikom hrvatske kulture. To je još jedan razlog zbog koje mi je bliži nego njegovi neprijatelji.

      Izbriši
  2. Ministar jest muhamedanac, i to čini se vrlo aktivni, bilo to nekom grubo ili ne. Jednostavna činjenica.
    U vjerskoj usporedbi, šejtan bio crven ili zelen, sasma je isto, ne mijenja mu se narav.
    To da je zatvorio pipu ovim bukačima je dobar potez, ali ga ne opravdava od gore navedenog.


    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Šejtan jest šejtan, ali nije baš isto koje je boje. I oni imaju vrhovništva i vlasti. Ima jedna zgodna knjižica Petera Kreefta. Zove se 'Kršćanstvo i druge religije'. Zgodno je kako on radi jedan popis vjera i nevjera (ako ove i postoje) s obzirom na udaljenost od katoličke istine. Moramo znati gdje je tko u odnosu na istinu.

      Izbriši
    2. Nisam citao tu zgodnu knjizicu, ali mi je nevjerojatno da bih sad kategorizirao demone, eda bih odlucio s kojim koketirati i 'tikve saditi'.

      Po ovoj vasoj logici, kad se vec pozivate na tzv. udaljenosti od Svete i spasonosne vjere, gore nareceni shizmatik nam je mnogo blizi nego bilo koji ateist ili muhamedanac, ali se vjerojatno ne cete sloziti samnom posto se ne uklapa u trenutacnu konstelaciju nacionalnih odnosa na ovom podrucju.

      Zgodno bi se sada uklopila ona: o turcine za nevolju kume!

      Izbriši
    3. Dragi moj Anonimno,
      meni se čini da se ne varam, da smo nas dvojica prijatelji. Već kod prvog upisa sam to pomislio i pretpostavio kud smjeraš.
      Najprije, demone se kategorizira. Egzorcist ga pita kako se zove i koliko ih je. I Gospodinu su govorili kako se zovu i koliko ih je. Nije baš svejedno tko te napada i 'koliko taj papa ima divizija' (drug Staljin).
      Ne treba s vragom dijalogizirati, iako to svednevice činimo. Zato držim da ne valja tako s gnušanjem nabacivati takve primjedbe, jer kao to je nama strano. Nije.
      Nu, shizmatik nam jest bliži u duhovnome pogledu, ali kao Hrvatima su nam Srbi trenutno najveći neprijatelji. Ne mislim pojedinačno. Mislim na politike, nepokajanost, konačno na sve ono što je kardinal Puljić napisao Ireneju u pismu ispred Biskupske konferencije BiH. Daleko bilo da i Bošnjaci nisu neprijatelji, ali trenutno slabiji i bezopasniji. Međutim, ministar je Hrvat musliman, a ne Bošnjak musliman. Nastranu sad moje mišljenje o tome da je hrvatstvo (i pravaško, i ustaško, i demokratsko) u konačnici proizvod Francuske revolucije, ostaje činjenica da ministar i ja pripadamo istome narodu. Dilema s kim bi prije kavu popio: s nekrstom s kojim dijeliš istu zemlju i običaje ili sa šizmatikom koji bi me istjerao s moje zemlje, može se teoretski riješiti u korist ovoga drugoga, ali ne lažimo se. Ja sam pragmatičan i u praksi bi se odlučio za prvoga. To ne znači da ne čeznem i ne molim Boga da se 'nebeski narod' dozove pameti pa čuje onu Nazorovu: 'Susjede, dom si na svojemu gradi!'.

      Izbriši
    4. Možemo biti i prijatelji, to ne mijenja na stvari.

      Glede kategoriziranja demona, predmnijevam da nismo ni posjednuti ni opsjednuti ni egzorcisti, tako da se i ne treba na taj način uvlačiti u zamku koju su nam karizmatici davno postavili pa onda može biti svak 'svoj otklinjač i zaklinjač'.
      Ili pitanje, mislite li da sporni ministar, aktivni vjernik, vjeruje u Boga ili demona?

      Hrvatima trenutačno srbi nisu najveći neprijatelji iz jednostavnog razloga što su neskriveni i prepoznatljivi.
      A kada smo se već gore uvukli u duhovnu dimenziju, Hrvatima su najveći neprijatelji sami Hrvati, i to oni koji zdušno podržavaju, zagovaraju, provode sve ono antikršćansko, protubožje, od ideologije do zakona i provođenja istog. Kako je to činila prošla postava otvoreno, sada to čini druga postava podmuklo i skriveno.

      Kada kardinal Puljić ne bi išao muslimanima niz dlaku, mogao je isto pismo uputiti i muslimanima sa istim sadržajem samo drugim imenima i mjestima zla koje su nanijeli kao i srbi, ali nije.
      I ne će.

      Ona da je neprijatelj moga neprijatela moj prijatelj je promašena, jer i Saff takođe podržava kardinala i njegovu pisaniju, ali se zato goropadno naperio na fra Danijela jer je iznio ljudsku i vjersku istinu o islamu.

      Izsjenedrače

      Izbriši
    5. Da su Hrvatima najveći neprijatelji sami Hrvati je istina. Točnije, Hrvatima su najveći neprijatelji prosrpski orjentirani Hrvati (ako su to uopće Hrvati).

      Izbriši
  3. Svi smo mi braća. Ovu sam piesmu čuo da pevaju i partizani u nekim filmovima.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U neku ruku je tako. Sve nas je stvorio isti Stvoritelj. Čak i nekrste i nevjernike.

      Izbriši
    2. Ovakva izjava je na tragu asiske hereze, kada se prejasne stvari i situacije pojasnjavaju 'u neku ruku'.
      Nitko ne spori da je Bog tvorac svake tvari, po redu stvaranja se moze rabiti fantazija o bratstvu (i jedinstvu),ali po redu milosti i krsnom znamenu smo sinovi jednog Oca.
      Vjerojatno nas sv.Pavao zalud upozorava da se ne ujarmljujemo s nevjernicima pitajuci nas kakvo zajednistvo ima pravednost s bezakonjem, svjetlo s tamom , Krist s belijarom i kakav dio vjernik s nevjernikom?

      Izbriši
    3. Ajde da barem priznaš red stvaranja. Već sam se zabrinuo da su ti nekrsti u rangu životinja.

      Izbriši
    4. Vidim da se u razgovor ugodni uključio još jedan 'anonimus' pa ću na kraju ostaviti neki nick za raspoznavanje.

      A vezano za životinje i rang u koji pretpostavljate da ih ravnam sa nekrstima, mislim da će potonjim biti znatno gore pošto su svjesno odbacili jedini put kojim nam je poći, a životinjama kao stvorenjima nije ostavljena ta mogućnost pa će one postići svoju svrhu i 'ispunjenje' što zlosretni nekrsti ne će.

      Izsjenedrače


      Izbriši
    5. Ne usudim se govoriti o sebi kao spašenu, niti tvrditi da ga je netko drugi odbacio. Formalno to jest tako, ali zahtjev poniznosti traži da pripazimo s ovakvim pristupom. Mnogi će prvi biti posljednji vrijedi do kraja vremena.

      Izbriši
    6. Daleko bilo da o sebi govorim kao o spašenom, ali postoji realna mogućnost (što je naravno do mene kada mi je već milost dana) da se to i desi,kao i svim katolicima, dočim nekome tko nije niti kršten, da ne govorim o ostalim sakramentima, takva šansa ne postoji.

      Izsjenedrače

      Izbriši
    7. Onda fino budi dosljedan i drži se one šejtan je šejtan, jer se po katoličkom nauku jednako ne spašavaju pravoslavci ni muslimani. Iz Velikog katekizma sv.Pia X.:

      ■ 169. P. Može li se tko spasiti izvan katoličke, apostolske i rimske Crkve?
      O. Ne, izvan katoličke, apostolske i rimske Crkve nitko se ne može spasiti, isto kao što se nitko nije mogao spasiti od općeg potopa ako nije bio u Noevoj korablji, koja je bila slika ove Crkve.

      ■ 154. P. Pripadaju li Kristovoj Crkvi mnoge zajednice ljudi koji su kršteni, ali ne priznaju Papu za svog poglavara?
      O. Ne, oni koji ne priznaju Papu za svog poglavara ne pripadaju Isusovoj Crkvi.

      Izbriši
    8. Pa onda vi budite dosljedni jer kazete da ne mozete tvrditi da je netko odbacio spasenje svoje duse u prijasnjem upisu.
      Sad mi navodite citat iz Velikog katekizma koji je i sama Crkva odbacila i naucava dijametralno suprotno navedenom.
      Trenutacno vlada zbunjenost i nered u samoj Crkvi da treba dosta napora i maste pa zamisliti da Rimski biskup (kako sam sebe naziva) rabi ovakve netolerantne konstrukcije iz Velikog katekizma. Nazalost.

      I sta sada?
      Povjerovati da je sve razlicito u Velikom katekizmu u odnosu na KKC iz '83. pogrjesno i prevazidjeno ili se drzati starog?
      Oba napisase svetci KC.
      Ako se drzimo starog katekizma, sto mislite kako bi se sv. Pio X postavio kada bi imao priliku komentirati da u ,katolickoj' drzavi vlast obnasa musliman? Ili opcenito nevjernici, ljevicari, liberali, bivse casne sestre, preljubnici, otvoreni neprijatelji Kriza Kristova?

      Izsjenedrace

      Izbriši
    9. Sad uzeti sve s malo soli (cum grano salis). Da se ne smije donijeti novi katekizam, ne bi ga se donijelo. Da u novom katekizmu mora biti sve isto kao i u starom, opet ga se ne bi donijelo. Čim postoji mogućnost da se donese, znači da se neke stvari mogu promijeniti. U kojoj mjeri i koliko se stvari mogu mijenjati, mogu li neke tvrdnje proturječiti onima od prije i tome slično, tu mislim da treba vjere u Crkvu. Isto tako, mislim da je dobro vidjeti i ono prije i ovo sad i sam donijeti neke zaključke. Meni se čini da sve to vrijedi i da ne treba biti isključivo kao u starom katekizmu, niti labavo kao u novome.
      Zbilja nije na meni da ulazim u nečije spasenje. Crkva je oduvijek ostavljala mogućnost da se spase oni koji su u nesavladivu neznanju.

      Izbriši
    10. Donositi sam zakljucke?
      Pa nismo protestanti da sami kombiniramo sta nam odgovara, a odbacimo sto nam ne pase.
      Katolicima treba cvrsto i jasno vodstvo, koje nedvosmisleno tumaci nauk, zanemarujuci demo(no)kraciju.

      Toga trenutacno nema pa smo prisiljeni sami gatati sto je ispravno, a sto ne.

      Velika je pomutnja.

      Izsjenedrace

      Izbriši
  4. Hočete reći da je ekumenizam i ovaj put zakazal?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anonimno, nije zakazal lažni ekumenizam, nego se u RH i nakon krvavog rata četnikuje usred Hrvatske. Pokušaj zamisliti činjenicu da je kardinal Bozanić snimljen kako s hrvatskim iseljenicima pjeva 'Oj ustaše kad ćemo do Drine, da stanemo na prag domovine', pa će ti biti jasnije da braniš ono što ne treba braniti ubacivanjem u igru muslimana koji s ovim nemaju veze niti po RH pjevaju nit pozivaju na rušenje države.

      Izbriši
    2. Iako nisam postavio ovaj upit o ekumenizmu jer je tu sve jasno da nikada nije ni zaživio niti ima ikakvu budućnost bez obzira na političke sastanke vrha Crkve i ostalih heretika, izuzev ako se ne proda Istina poradi 'mira u svijetu'. Što je i vrlo izgledno.

      Naravno da Kardinal neće zapjevati nikakvu pjesmu kad je zanijemio i na suludu naredbu iz Vatikana da svetost njegova predšasnika prosuđuju i dokazuju čikaški pjevači i ini mitraljesci.
      Ne treba se paranoično bojati njihove snage nego vlastite nemoći i nehtijenja.

      Ali ipak treba progledati i pogledati malo dalje od nosa i ne halaliti muslimanima, petstoljetnim neprijateljima svega kršćanskoga, bar na ovim prostorima, poradi jednog poteza jednog instant hrvata i k tomu još nekrsta.

      Izsjenedrače

      Izbriši
    3. Nadam se da u realnosti ne pristupaš ljudima isključivo i samo s naslova njihove vjerske opredijeljenosti. Zašto bi ministar bio instant Hrvat? Zar Hrvat ne može biti nevjernik? Zar Hrvat može biti samo i jedino katolik? Postoji li uopće Hrvat? Ili je isključivo katolištvo u funkciji brisanja hrvatstva i svakog drugog identiteta osim katoličkog? Bi li se blaženi Alojzije s time složio?

      Izbriši
    4. Ma naravno da svatko moze biti Hrvat, i ljevicar, i liberal, i prosrbin, i musliman, i desnicar, i Radic, Strossmayer, i katolik, cak i pravoslavac (prije nekoliko dana gledam Bujicu s nekakvim mitropolitom hrv.pravoslavne crkve, smijesno bi jer covjek nije znao sastaviti prostoprosirenu recenicu vec mu je Bujanac stavljao rijeci u usta), u BiH je ustaljena praksa da po nacionalnom kljucu gdje treba biti Hrvat, obicno neki musliman preko noci postane Hrvat, po potrebi, od popisa do popisa mijenja pripadnost etnicku, u svim podrucjima drustva itd, isl.

      Sad zamislite situaciju, recimo sjedite s ministrom na popodnevnoj kavici i onako u zaru razgovora vam prodje kroz glavu misao: pa ovaj se covjek s kojim opusteno ispijam kavicu vec tri puta u ovom danu poklonio demonu, sabah, podne i ikindiju bar.
      Dusom i tijelom je bar tri puta danas iskazao cast i poklon mojem neprijatelju, a ja ovdje sjedim i divim mu se u njegovim poduhvatima.
      No dobro, sjetim se onda Nostra aetate i da je brat mio ma koje vjere bio.

      Vjerujem da se cijela Proslavljena Crkva raduje.

      Izsjenedrace




      Izbriši
    5. Mitropolit Hrvatske pravoslavne crkve je Bugar. U doba NDH su to bili Ukrajinci, ako se ne varam. Možeš li zamisliti Bugara na čelu SPC? U čemu je razlika i tko je tu nacionalno ograničen, da ne rečem zakinut?
      Ne bih imao ništa protiv kave s ministrom, a vjeruj da bi mi lakše bilo promisliti kako se on od jutra u neznanju ili zabludi nekoliko puta klanjao demonu. nego što mi je teško čuti kad oko mene (i neki mi bliski ljudi) psuju i Boga i Isusa i Gospu, a znaju što čine, definitivno nisu u neznanju.
      Ono što sam ti želio reći je da je tvoj stav po mom mišljenju dvoličan. Činjenica da su nam pravoslavni Srbi duhovno bliži od bilo kakvih muslimana, u realnosti ne znači puno. Da ti prvi susjed katolik otima tvoje, a onaj musliman ili komunist s druge strane ne čini zla, s kojim bi pio kavu i koliko bi ti značila duhovna blizina? Ja sam, rekoh, pragmatičan. A tko zna, možda se prije obrati ovaj musliman ili bezbožnik nego moderni katolik.

      Izbriši
    6. Ne znam koji mitropolit je bugar, Aleksandar ili Bonifacije?
      Radovati se nastanku nove shizmsticne organizacije (zapravo dvije) je u najmanju ruku licemjerno.

      Na pitanja stabibilokadbibilo je bezpredmetno odgovarati jer ocito nismo u istoj situaciji.

      Kroz koju godinu ce se osjetiti posljedice dobrodoslice muhamedancima u rusevine i bijedne ostatke nekada krscanskih zemalja.

      Nedavno ispijam kahvu s jednim muhamedancem (bosnjakom) i upitam kako komentira spaljivanje jordanskog pilota u kavezu, kaze nekrst: ako je pilot bombardirao muslimane, zasluzio je takvu kaznu.
      Pitam ga opet, kako objasnjava obavezu iz serijata da svakog muslimana - murteda koji ostavi islam i prijedje u drugu religiju treba ubiti? Odgovara da se slaze i da treba ubiti murteda otpadnika. Pitam pa zasto ne ubi poznanika koji prijedje na katolicanstvo, kaze nema uvjeta. Treba po serijatu postupiti, a jos uvijek nismo u serijatskoj drzavi.

      Dakle, sjeme je pripravno, jos da dodje proljece (arapsko).
      Toliko o necinjenju zla.

      Izsjenedrace

      Izbriši
    7. Ne vidim gdje se to radujem nastanku nove šhizmatičke organizacije. Radovao bih se kad bi sve nestale, ali prije svih SPC koja i dan danas radi o glavi mome narodu.

      Izbriši
    8. Ovo je vec paranoja, o glavi hrvatskom narodu trenutacno najvise radi zapad kojemu toliko stremi i zudi, kao odbaceno kopile, gutajuci sve stu mu nudi i pruza ubijajuci cjelokupan narod, ne puskom ni artiljerijom (to su obecali muhamedanci), vec protubozjom i protunaravnom politikom i ucjenama koje slijede ako ih se bezrezervno ne poslusa i prihvati.
      Slicno raku, ne boli kad nastane i razvija se, a bude kasno kada se otkrije i ne dade se izlijeciti.
      Tako da srbi I SPC mogu izazivati svrab i neurozu, a prava opasnost dolazi s druge strane i neprijatelja.
      Sa srbima se pokazalo da itekako hrvati imaju kraljeznicu, a sa zapadom da su u klasi ameba.

      Izbriši
  5. Dečki, stvarno ste se razigrali. I to je sve kaj bum rekel na tu temu. Štovani gospon Dizma, prosim da bi mi se javili nekak, i ovaj drugi gospon anonimni... imamo si nekaj za povedat... blagoslov župnički na oba dva

    OdgovoriIzbriši
  6. Dečki, stvarno ste se razigrali. I to je sve kaj bum rekel na tu temu. Štovani gospon Dizma, prosim da bi mi se javili nekak, i ovaj drugi gospon anonimni... imamo si nekaj za povedat... blagoslov župnički na oba dva

    OdgovoriIzbriši
  7. Vidi što smo se primirili kako nas velečasni prekori?
    Neka g. Dizma stupi u kontakt, može i u moje ime.

    Pozdrav za oba, laički.
    Ne znam jel mogu sad i laici udjeljivati blagoslove?

    Izsjenedrače

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Samo dokazujemo da smo fini i kulturni. I da slušamo svog virtualnog velečasnog. Nema razigrave.
      Mr. Alex, ja sam vam poslao nekakvu poruku. Piše da mi sad morate odgovoriti. Nema nikakve e-mail adrese. Molim u ime moje i u ime Drače da nam ne date veliku pokoru. Godina je milosrđa.

      Izbriši
    2. Ne samo da smo fini i kultivirani, nego postujemo autoritet koji Mr. Aleks ima od Boga kao alter Christus.

      Pokora ce vjerujem biti prigodna, obzirom na ekumenska i medjureligijska sijela i teferice, i to da g.Dizma nazoci pravoslavnoj liturdjiji ,a ja na mevlud alahova poslanika u Rijeku.
      To bi bilo jedno pozitivno iskustvo vjere u jednog Boga, kako god ga zvali. Mozda bi nasa nastojanja bila top tema na bitno.net.
      Sreca nasa da je godina milosrdja.

      Izsjenedrace

      Izbriši

Objavi komentar

ukoliko anonimno komentirate, ostavite barem neki nick

Popularni postovi s ovog bloga

Sakriveni

Zabrane

Župničke muke i biskupsko (ne)snalaženje